Projekt

Svenska fjällkedjan – 112 mil på skidor

Skanderna är namnet på den fjällkedja som sträcker sig längs skandinaviska halvön. I Sverige löper den från norra Dalarna upp till området norr om Torneträsk.

Den 1:a februari stod vi startklara efter att ha torkat mat sedan augusti och varit förkylda i två månader. Redo att med skidor och pulka ta oss hela vägen från Grövelsjön till Abisko vid Torneträsks strand. En sträcka på 112 mil och med pulkor på 70 kg var. Vädermässigt blev det en knepig vinter och vi hade allt från regn, stora mängder snö, vindar på 20 m/s och temperaturer på allt från +10 till -35. Det är fantastiskt att få se landskapets växlingar från tät granskog till att gå emellan höga massiv med toppar på
2000 m.

Vi nådde Abisko efter 64 dagar. Det kändes knepigt att väl vara framme. Varför skulle det vara slut just här? Fjällen fortsätter ju! Största anledningen att vi inte gick fem dagar till och klappade stenröset vid treriksröset på toppen, var att det kändes som en ren principsak. Varför skulle vi gå till en gräns som någon satt ut och sagt att här är det stopp? I Abisko har vi våra vänner och det kändes mer ärorikt att få avsluta turen tillsammans med dem istället för vid ett röse av död materia. Dessutom fortsätter ju ändå fjällen. Det var en fin tur. Visst tar det hårt på kropparna. Ansiktet får en väderbitet utseende, fötterna får hårda valkar av intorkade blåsor och vi gick ner 10 kg i vikt, men känslan av att leva nära naturen under så lång tid och få semester från det uppvarvade samhället med all hysteri är underbar. Upplevelserna i naturen och den nivå vi lär känna oss själva och varandra på känns unik. Samtidigt är det en drivkraft att sätta sig själv på prov under två månader i tält under årets bistraste tid, men även en tid som klär naturen i en vacker vinterskrud och ett visst allvar som ligger som en slöja över landskapet vi rör oss i. Föredrag och bildvisning om turen finns. Här kan du läsa vår blogg om hur vi hade det under turen.

  

Guidade turer/paddlingGuidade turer/paddlingGuidade turer/paddling

 

NomadoSmartwoolMarmotHasselö Kajak